Weblog Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Weblog van de Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Voorzitter: Harrie Winteraeken: hwinteraeken@hotmail.com.
Secretaris e-mail: parkstadlimburg@fietsersbond.nl


Knelpunten op uw fietsroute kunt u bij de secretaris melden of via website www.fietsersbond.nl.

dinsdag 19 juli 2016

Zienswijze Fietsersbond en Wandelnet over reconstructie N274 Schinveld



Aan: de Gemeenteraad van Onderbanken
Postbus 1090
6450 CB SCHINVELD

Betreft: zienswijze bestemmingsplan Reconstructie N274
Geacht college,

Wij wensen graag onze zienswijze te geven over het ontwerpbestemmingsplan voor de reconstructie van de N274 nabij Schinveld, zoals dat vanaf 9 juni tot en met 20 juli ter inzage ligt. Onze zienswijze komt mede voort uit twee ambtelijke overleggen die bestuursleden van ons hebben gehad met projectmedewerkers en een ambtenaar van uw gemeente. Wij spreken onze waardering hiervoor uit.
Wij constateren echter dat de voorliggende plannen vooral een verbetering van de situatie voor het snelverkeer betekenen en dat het daarvoor meerdere ruimtebeslag ten koste gaat van de aldaar al jaren aanwezige fietsvoorzieningen. Wij duiden daarbij op het niet meer van alle richtingen gelijkwaardig kunnen kruisen van de rotonde Jabeekerweg – Kneijkuilerweg én de dreiging om de doorgaande route parallel aan de N274 van en naar Brunssum te verliezen.
Omdat tot nu toe is gekozen voor slechts gedeeltelijk compenserende fietsvoorzieningen, veroorzaken deze plannen, als ze niet worden verbeterd, een aanzienlijke vermindering van de fietsvoorzieningen langs deze weg. Wij zijn van mening dat deze gedeeltelijke degradatie niet strookt met het provinciale beleid voor de instandhouding en verbetering van de fietsvoorzieningen. Wij gaan er namelijk vanuit de het streven van provincie en gemeente erop is gericht dat het fietsverkeer wordt gestimuleerd, zeker voor de wat langere afstanden.

Ons is meegedeeld dat de Provincie Limburg in feite initiatiefnemer van deze reconstructie is en dat deze al enkele jaren door de provincie wordt voorbereid. Wij zijn echter pas in een laat stadium van de planvorming betrokken. Op dat moment waren er al verschillende bestuurlijke keuzes gemaakt die leidend waren voor de verdere planvorming. Ons werd meegedeeld dat de door ons aangedragen alternatieven voor de fietsvoorzieningen (vooral tunnels versus brug) niet meer mogelijk zijn, vooral omdat het grondbeslag ten gevolge van uw keuzes al ‘vaststaat’.
Wij zijn dan ook van mening dat u ons en wellicht ook andere belanghebbenden in een veel vroeger stadium bij de planvorming had moeten betrekken, zodat onze alternatieven wél waren meegewogen. Wij achten uw aanpak niet meer van deze tijd. Het is bij veel gemeenten wel al de gewoonte om vroegtijdig belanghebbenden bij de planvorming te betrekken en ‘vooroverleg’ te voeren. Want u weet toch ook dat overleg aan de ‘voorkant’ lastige procedures en tijdverlies later in het proces kunnen voorkomen.

U komt nu ‘met de schrik’ vrij omdat we de beperkende kaders van deze plannen (met tegenzin) accepteren. Wij duiden dan vooral op de acceptatie van de fietsbrug over de rotonde Jabeekerweg – Kneijkuilerweg. Daarmee blijven we in deze zienswijze met onze wensen binnen de plangrenzen die u zo vroegtijdig heeft bepaald. Maar via u roepen wij in het bijzonder de Provincie Limburg op om spoedig alle nog voorliggende reconstructieplannen van provinciale wegen aan de verschillende afdelingen én de provinciale vertegenwoordigers van de Fietsersbond in Limburg voor te leggen, zodat onze inspraak in het vervolg wel volledig kan worden meegenomen.

Het voorliggende plan heeft naar onze mening twee grote gebreken.
1.      De Fietsbrug
Op zich is een fietsbrug een mooie en veilige manier om een turborotonde te passeren, maar met de aanleg van één fietsbrug is de rotonde Jabeekerweg – Kneijkuilerweg slechts diagonaal te kruisen. Normalerwijze wordt deze rotonde ook door fietsers van vier zijden benaderd die de mogelijkheid moeten hebben om weer drie richtingen uit te gaan. De ongetwijfeld mooi ontworpen fietsbrug mist echter de functionaliteit van het voor een deel van de fietsers zo eenvoudig mogelijk passeren van de rotonde. Veel fietsers hebben nog een oversteek van de provinciale wegen nodig, waar we uit oogpunt van verkeersveiligheid eigenlijk vanaf wilden.

2.      De doorgaande route langs de N274
U heeft de doorgaande fietsroute langs de N274 van en naar Brunssum grotendeels geblokkeerd. U gaat blijkbaar van de veronderstelling uit dat alle fietsers graag via het centrum van Schinveld rijden, maar wij verwachten dat deze omweg waarschijnlijk slechts de voorkeur zal hebben van een beperkt aantal recreatieve fietsers. Naar onze mening zullen de meeste doorgaande fietsers liever de meest rechtstreekse route willen blijven rijden vanaf de rotonde Jabeekerweg – Kneijkuilerweg langs de N274 naar Brunssum.

Wij verwachten van u dan ook dat deze route in stand blijft, het liefst tweezijdig langs de N274. Voor de oostzijde moeten hier nog enkele ontbrekende schakels worden hersteld. Mocht de route langs de oostzijde niet realiseerbaar meer zijn, dan dient er aan de westzijde langs de N274 een volwaardige route in twee richtingen te komen.
Op zich biedt hier de parallelweg Echterbaan voldoende mogelijkheden, waarbij de breedte zodanig dient te zijn, dat fietsers en landbouwverkeer veilig kunnen passeren.
Op enkele plekken dient deze route langs de N274 nog te worden gefaciliteerd, zodat deze ook in Brunssum goed aansluiting vindt. Zo dient er behalve een fietsvriendelijke onderdoorgang (ecopassage) bij de Merkelbekerbeek, een mogelijkheid te komen om linksaf te slaan bij de Leuperweg, dienen de fietsstroken aan de nieuwe ontwerpnormen te voldoen en dient er ook een veilige aansluiting te blijven van de Echterbaan op de rotonde Haefland – Molenvaart – Schinvelderstraat. Daarbij dient u naar onze mening ook de gemeente Brunssum ertoe te bewegen dat daar de in heel Nederland gangbare regeling van ‘fietsers op rotondes binnen de bebouwde kom in de voorrang’ ook wordt toegepast, om te beginnen op de rotonde Haefland – Molenvaart – Schinvelderstraat.

Bij de rotonde Jabeekerweg – Kneijkuilerweg is ook voor fietsers een oversteek over de Jabeekerweg in twee richtingen nodig bij het tankstation (waar ook een linksaf voor bezoekers van het tankstation en het overige verkeer moet komen). Wij beseffen dat dit geen optimale oversteek is, maar u wilde zo nodig een halve oplossing met één brug. Richting Duitsland zal er een fietspadaan de westzijde van de N274 in twee richtingen moeten worden aangelegd tot aan een goede oversteek (met middengeleider) naar het fietspad aan de oostzijde van de weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten