Weblog Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Weblog van de Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Voorzitter: Harrie Winteraeken: hwinteraeken@hotmail.com.
Secretaris e-mail: parkstadlimburg@fietsersbond.nl


Knelpunten op uw fietsroute kunt u bij de secretaris melden of via website www.fietsersbond.nl.

zaterdag 22 oktober 2016

Fietsbrug Ten Esschen heeft een 'nieuw' wegdek.



Fietsbrug Ten Esschen heeft een 'nieuw' wegdek.

De laatste jaren heeft de fietsbrug van Ten Esschen naar de Montfortstraat rode matten als wegdek gehad. Die waren als ze nat waren en nog meer als er rijp op lag, bijzonder glad. Die gladheid was vooral een probleem omdat de brug bol is en stevige hellingen heeft. Er zijn veel fietsers en voetgangers gevallen, waarbij een onbekend aantal zich ook fors blesseerde. Ik was een van hen.
De brug is van de Provincie Limburg, maar het gewone beheer is bij de gemeente Heerlen ondergebracht. Het duurde enkele jaren voordat het probleem voldoende werd erkend en ook maatregelen werden genomen. Nu is het dan eindelijk zover.

De rode matten zijn van de brug gehaald en de een paar jaar oudere roestvrijstalen platen zijn weer het wegoppervlak. Die platen waren overigens vele malen gladder dan de matten. De platen hebben ‘putjes’ en ‘bultjes’ met beide in het midden een gaatje. Het oppervlak is met een lijm ingesmeerd en daarop zijn fijne grindkorrels geplakt. Omdat de platen vol gaatjes zitten, heeft men gedurende werkzaamheden onder de brug een zeil gespannen, zodat de korrels niet naar beneden konden vallen. Men is er dik 14 dagen (maar niet continu) mee bezig geweest.


Het werk is inmiddels klaar en de brug is weer beschikbaar. Het resultaat ziet er goed uit. Mijn persoonlijke indruk is dat het oppervlak voldoende stroef is. Hopelijk wordt dit bevestigd door de gebruikers en vooral door het uitblijven van glij- en valpartijen. Ik hoop ook dat het ‘opgeplakte grit’ lang blijft zitten. Ons is verzekerd dat hele goede lijm is gebruikt.


Wat een probleem kan zijn is dat men alleen op de bultjes rijdt of loopt en dat is maar een klein gedeelte van het totale oppervlak. Het grind ertussen in heeft geen invloed op de stroefheid van het loopvlak. Hopelijk is het grind bovenop de bultjes ook voldoende slijtvast. We zullen het zien, maar wellicht was het beter geweest als men de matten met het fijne grind had beplakt. Dat was in ieder geval eenvoudiger geweest.

Foto’s zijn van 22-9-16

Geen opmerkingen:

Een reactie posten