Weblog Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Weblog van de Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Voorzitter: Harrie Winteraeken: hwinteraeken@hotmail.com.
Secretaris e-mail: parkstadlimburg@fietsersbond.nl


Knelpunten op uw fietsroute kunt u bij de secretaris melden of via website www.fietsersbond.nl.

zaterdag 4 april 2015

Brief Fietsersbond over vestiging Aldi aan Akerstraat-Noord Hoensbroek

Heerlen, 31 maart 2015

Aan: het College van Burgemeester &Wethouders van Heerlen
Postbus 1
6400 AA Heerlen

Betreft: mogelijke vestiging Aldi aan de Akerstraat-Noord in Hoensbroek


Geachte college,

Onlangs werd via de regionale kranten Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad bekend gemaakt dat supermarktconcern Aldi aan de Akerstraat-Noord in Hoensbroek een vestiging mag openen. De afdeling Parkstad Limburg van de Fietsersbond wil graag zijn zorgen uiten over de verkeerskundige nadelen van deze locatie. 

De Akerstraat-Noord is een drukke straat, zeker in de spitsuren. Wij verwachten dat er veelvuldig onveilige situaties gaan ontstaan als hier een druk bezochte Aldi wordt gevestigd. Wij verwijzen hierbij ook naar de supermarkt van Albert Hein die enkele honderden meters naar het noorden een in- en uitrit heeft. Ook hier is een ver van ideale situatie met regelmatig ‘voordringen’. Hier kan het verkeer nog ervoor  kiezen om geen gebruik te maken van deze uitrit, maar de uitrit op de Koestraat te nemen.

In het bijzonder zijn wij bezorgd voor de fietsers op het fietspad langs de (nieuwe) inrit. Als het de Aldi bezoekende autoverkeer dit fietspad moet kruisen dan ontstaan waarschijnlijk zeer regelmatig gevaarlijke situaties. Rechtsaf slaande auto’s hebben het risico van een dode hoek. Linksaf slaande auto’s, die al moeite hebben om het rechtdoor rijdende snelverkeer te kruisen, zullen wellicht al rijden zonder rekening te houden met fietsers op het fietspad.

Auto’s die vanaf het parkeerterrein van de Aldi weer de Akerstraat-Noord op willen rijden, zullen, zeker als ze linksaf willen, wellicht veelvuldig het fietspad blokkeren. Of het fietspad snel willen oversteken als ze een gaatje zien, ongeacht of er fietsers komen.

Als de Aldi hier wordt gevestigd, dan verzoeken wij u om bij de ingang op de Akerstraat-Noord adequate verkeerskundige maatregelen te nemen die de veiligheid van de fietsers zo veel mogelijk moeten waarborgen, zonder dat de fietsers hinder gaan ondervinden van deze Aldi. Onderdeel hiervan dienen ook goede oversteekvoorzieningen voor fietsers en voetgangers op de Akerstraat-Noord ter hoogte van deze Aldi te zijn, het liefst in de vorm van een zebrapad en een vluchtheuvel.

Wellicht kunt u het concern Aldi aanspreken om (een deel van) de door hun veroorzaakte maatschappelijke kosten ook voor hun rekening te nemen. Zij willen blijkbaar langs drukke doorgaande wegen hun winkels hebben, maar dan mogen ze niet alleen de voordelen maar ook de nadelen daarvan ondervinden.

Wij nemen aan dat wij u hiermede voldoende hebben geïnformeerd, maar voor nadere vragen kunt u vanzelfsprekend bij Will Zeedzen of mij terecht.

Met vriendelijke groet,
namens het bestuur van de Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg,

Harrie Winteraeken
(voorzitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten