Weblog Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Weblog van de Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Voorzitter: Harrie Winteraeken: hwinteraeken@hotmail.com.
Secretaris e-mail: parkstadlimburg@fietsersbond.nl


Knelpunten op uw fietsroute kunt u bij de secretaris melden of via website www.fietsersbond.nl.

maandag 31 januari 2022

Fietsen in winkelcentrum Heerlen moet toegestaan blijven.

Al een poos is fietsen toegestaan in het winkelcentrum van Heerlen. En er is ook al regelmatig weerstand tegen, onder andere van de Bewonersraad Heerlen Centrum. Zo heeft de Bewonersraad in oktober 2017 al een enquĂȘte hierover gehouden. Onlangs vroeg de gemeente aan het bestuur van de Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg om advies en haar standpunt, dit omdat via vragen uit de gemeenteraad het fietsen in het winkelcentrum weer ter discussie was gesteld.

De Fietsersbond is van mening dat de bestaande situatie gehandhaafd dient te worden. Daarmee is het standpunt over het wel mogen fietsen in het winkelcentrum van Heerlen niet is gewijzigd. Op de eerste plaats is het een fijne manier om in het centrum op je bestemming te komen.

Van belang is dat de fietser zich wel gedraagt als gast ten opzichte van de voetgangers en deze ook voorrang geeft. Dat betekent dat de fietser zijn snelheid aanpast, dus langzaam fietst als er voetgangers in de nabijheid zijn. Bij grotere drukte zelfs afstapt.

We beseffen dat niet iedere fietser hiervan doordrongen is. Wellicht dat dit uitgangspunt goed bekend wordt gemaakt. De Fietsersbond roept dan ook via deze weg fietsers daartoe op, mede omdat het niet vanzelfsprekend is dat het fietsen blijft toegestaan als er zich te vaak incidenten voordoen. Het zou echter erg jammer en voor de Fietsersbond moeilijk te accepteren zijn als alle fietsers uit het winkelcentrum worden geweerd omdat een klein gedeelte zich niet voldoende aanpast aan de voetgangers.

De gemeente zou een algemene snelheidsbeperking in het winkelcentrum van bijvoorbeeld 10 km/uur kunnen overwegen. Borden zullen wellicht ook enige indruk maken hoewel we allemaal weten dat handhaving op snelheid moeilijk is. Maar wellicht is dit een optie.

De Fietsersbond vindt dat de toegankelijkheid van het winkelcentrum beperkt moet blijven tot fietsers. Het risico dat scooters, bromfietsen en ook snorfietsen te hard rijden, maakt het niet gewenst dat deze in het winkelcentrum mogen rijden. Het handhaven zou wel een impuls mogen krijgen. Overigens denkt de Fietsersbond dat er meer overlast veroorzaakt en/of ervaren wordt door de auto’s, vrachtauto’s en bestelbussen die de winkels bevoorraden. Dit zijn ook gasten in het centrumgebied.

Het in het winkelcentrum mogen fietsen maakt het natuurlijk aantrekkelijker om per fiets het winkelcentrum te bezoeken. Het bevordert daarmee het gebruik van de fiets en wellicht vermindert het ook de automobiliteit naar in/rondom in het centrum. Dat is vanwege de luchtkwaliteit, het energiegebruik en gezonder leven daarmee ook een gemeentelijk beleidsdoel.

In veel Nederlandse winkelcentra is het fietsen toegestaan. De Fietsersbond is dan ook van mening dat dit ook in Heerlen en Parkstad Limburg het geval moet zijn/blijven. In het bijzonder denken we ook aan de winkelcentra van Hoensbroek en Heerlenheide. Uit een evaluatie van een paar jaar geleden is overigens ook gebleken dat de communicatie naar de burgers over het gewenste fietsgedrag en de handhaving op het misdragen van verkeersdeelnemers verbeterd moeten worden.

1 opmerking:

  1. Op 28-7 staat een bericht in Dagblad De Limburger dat de gemeente het vanaf 1 september als een proef niet meer wil toestaan om te fietsen in de Saroleastraat gedurende de openingstijden van de winkels. Blijkbaar hebben toch te veel fietsers zich niet als gast gedragen en te hard gefietst. Het is alleen jammer dat de zich goed gedragende fietsers hier de dupe van moeten zijn.

    Nu lijkt het mij ook niet nodig om dit verbod door te voeren in de rustigere ochtenduren als er wel gemotoriseerd verkeer in de Saroleastraat mag rijden.

    Nu weten we dat er al vaker druk staat op het fietsen in het winkelcentrum, maar het is toch gewenst dat dit nog met de Fietsersbond wordt besproken.

    BeantwoordenVerwijderen