Weblog Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Weblog van de Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Voorzitter: Harrie Winteraeken: hwinteraeken@hotmail.com.
Secretaris e-mail: parkstadlimburg@fietsersbond.nl


Knelpunten op uw fietsroute kunt u bij de secretaris melden of via website www.fietsersbond.nl.

woensdag 6 juni 2018

Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg verslag ledenvergadering 19-6-2017


Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Verslag ledenvergadering op maandag 19 juni 2017, aanvang 19:30 uur in Café Pelt, Pancratiusplein 46, Heerlen - centrum

Aanwezig: Stefan, Hans, Ab (bestuur, verslag), Hub (bestuur), Jo, Gijs (bestuur), Ger, Will (bestuur), Jos en Harrie (voorzitter, secretaris a.i.).
Afwezig: Gerard (bestuur, penningmeester), Jeannette, Sander, Marjo en Frank.

1.       Iets over half acht opent de voorzitter de vergadering met een hartelijk welkom, nadat de tafeltjes in de gelukkig gekoelde ruimte zo zijn gearrangeerd dat we elkaar goed kunnen horen en zien en we een drankje hebben gekregen.

2.       Er zijn geen mededelingen, alleen berichten van aanmelding en verhindering.

3.       De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

4.       Verkiezing Bestuur.
Wij verwelkomen Gijs Verbruggen als bestuurslid, die sedert een half jaar al de bestuursvergaderingen bijwoont en ook het laatste overleg met Heerlen heeft bijgewoond. We zijn nog steeds op zoek naar een nieuw bestuurslid dat de functie van secretaris op zich wil nemen. Hans Jager wil op proef een aantal vergaderingen bijwonen om te zien of het iets voor hem is (De eerstkomende vergadering is 11 september, om 19:00 in de Beerkompanie naast de kerk)
De overige zittende bestuursleden Harrie Winteraeken (Vz, Heerlen), Gerard Popelier (penningmeester), Ab Mulder (Brunssum), Will Zeedzen (Heerlen, Landgraaf, Kerkrade en Brunssum) en Hub Hommen (Kerkrade, Landgraaf), stellen zich herkiesbaar. Desgevraagd wordt opgemerkt dat de penningmeester er weliswaar vrijwel nooit is, maar dat we blij zijn dat Gerard die taak al jaren tot grote tevredenheid uitvoert. Iedereen wordt herbenoemd.

5.       Vaststellen Jaarverslag 2016.
Dit wordt ongewijzigd vastgesteld. Er is geen aparte financiële paragraaf, omdat we geen eigen kas hebben, maar slechts declaraties die via Utrecht worden verrekend. Als er meer nodig is wordt dat, tot nu toe zonder problemen, toegekend.
Suggesties en voorstellen van de leden.
Hier branden de leden los met hun ervaringen in Parkstad en omgeving. De aanwezige leden zijn stuk voor stuk ervaren fietsers en hebben, afhankelijk van hun regelmatige routes, specifieke opmerkingen.
In het algemeen geldt dat problemen bij het “landelijk meldpunt knelpunten” van de Fietsersbond gemeld kunnen worden. Normaal wordt daarop vrij snel actie ondernomen. Daarnaast kun je punten ook doorgeven aan de specifieke gemeente-vertegenwoordiger, en dat geldt zeker als er niet adequaat wordt gereageerd. Vrijdag de 23ste is er weer overleg met Heerlen, dus hangende knelpunten moeten snel worden doorgegeven aan Will Zeedzen. Het tempo van overname wordt trouwens bepaald door de gemeente. Harrie vertelt dat er soms onverwachts dingen gebeuren, die we al lang op een wensenlijstje hadden staan. Het is intussen nodig dat het oude actieplan ‘Fiets’ wordt geactualiseerd om nieuw beleid voor een langere periode te verankeren.
 
Besproken worden verder onder meer:
·         Een plotseling eindigend fietspad langs de ontkluisde Caumerbeek.
·         Verkeerslichten die lang op rood staan voor fietsers komend vanuit de richting Amstenrade (waarschijnlijk wachtend op de door auto’s te activeren lus).
·         Fietsenstallingen (die bij het station is goed bruikbaar, ook al weet bijna niemand dat (en niet gratis);  in de stalling Akerstraat blijken de rekken niet berekend op bredere sturen en banden, zijn bovendien niet erg gebruikersvriendelijk. Er wordt gepleit voor nog een (gratis) stalling in het centrum; bij activiteiten in de stad blijkt de capaciteit Akerstraat te klein.
·         De (toekomstige) snelfietsroute langs de Heesberg/Heerlerbaan (incl. het Largas-kruispunt met de Waszinkstraat). Er wordt – niet voor de eerste keer – gewezen op de gevaarlijke rotonde en gepleit voor een snelle oplossing.
·         Het (gebrek aan) inzicht in ongelukken. Niemand weet het meer precies, omdat de statistiek niet meer exact wordt bijgehouden wegens andere prioriteiten bij de politie.
·         De (fiets)oversteek bij de Nobelstraat waar deze aansluit op de Dr. Poelsstraat: praktijk is dat bijna iedere fietser rechtstreeks oversteekt (dit wordt tot op heden gedoogd), er wordt gepleit voor een structurele oplossing.
·         onnodige drempel t.p.v. de aansluiting van de Zuster Xavier Nolenslaan op de Kennedyweg; een onnodige hobbel voor de fietser. Weghalen!
·         Fietsen in voetgangersgebied. Leden uit Parkstad die voorheen in de Randstad woonden, verbazen zich erover dat het hier in veel gemeenten verboden is te fietsen in voetgangersgebieden en ‘danken’ dit wellicht aan het betrekkelijk geringe fietsverkeer. Dit is een voorbeeld van een ‘onverwachtse gift’ van Heerlen, die ook overgenomen is in Kerkrade en die we ook in Brunssum willen ‘uitrollen’.
·         De gekunstelde en fietsonvriendelijke oversteek t.p.v. de Welterlaan langs de Geleenbeek (in de buurt van Hoeve de Aar).
·         De fietser die vanuit Heerlen Centrum over de Welterlaan richting Zuyd Hogeschool fietst, moet eerst wachten op groen licht t.p.v. de oprit naar de N281, en vervolgens weer na het viaduct op de afrit van diezelfde N281, terwijl de autoverkeersstroom over de Welterlaan de fietser niet hindert. Afstellen VRI!
·         Er wordt gepleit voor een voetgangersoversteekplaats (zebra) op de Kruisstraat t.p.v. de Nobelstraat.
·         Will zou graag zien dat er minstens jaarlijks overleg is met kleinere gemeenten (Simpelveld, Nuth, Voerendaal, Onderbanken) als er nieuwe FB-leden binnen Parkstad actief worden.
·         Fietspaden langs wegen in Voerendaal (m.n. de Daelsweg).

6.       Plaatselijke en provinciale plannen en ambities voor PsL: onder meer omgeving station Nuth, Leisure Lane PsL, snelfietsroutes en de buitenring.
Harrie meldt dat we al ruim een jaar samenwerken met Jan Tekstra van wandelnet, die onze vergaderingen steeds bijwoont. Zo kunnen we de krachten combineren en lasten verdelen.
In het kader van IBA/Leisure-lane is men nu druk een fiets/wandelpad aan te leggen van Nuth naar Aken dat aansluiting op de Vennbahn moet gaan geven. Wij zetten ons in voor een aansluiting van dat pad aan de noordzijde van station Nuth, waarvoor de overweg over beide sporen moet gaan lopen.
Ook zijn we druk bezig geweest met de snelfietsroute van Heerlen naar Geleen, waar eerst een tegenslag was, omdat de Buitenring het oude mijnspoor bij Nuth onderbrak, maar nu blijkbaar een nieuw tunneltje onder die weg doorgaat.
Ger meldt dat er binnenkort een fietsroute overzicht zou worden gepubliceerd in relatie met de Buitenring.
In het algemeen zijn we niet erg blij met de informatievoorziening, die is lang niet altijd tijdig en zeker niet betrouwbaar. Zowel m.b.t. de Buitenring als met het plan bij Schinveld, konden we eigenlijk alleen maar slikken en marginale aanpassingen regelen. Wel is in samenwerking met het St. Janscollege de geplande turborotonde bij de Akerstraat Noord gelukkig van de baan (het blijven verkeerslichten), maar we hebben niet kunnen voorkomen dat alle doorgaande fietsroutes naar het noorden een slinger krijgen. Helaas hangt het nogal van de gemeente en persoonlijke contacten af, of er tijdige en adequate  informatie wordt verstrekt.
Wat betreft de snelfietsroute in Heerlen (aansluiting op Aken-grens) zullen we vrijdag de stand van zaken vernemen. Men is daar nog druk over aan het nadenken.

7.       Overleggen en knelpunten in de diverse gemeenten + meldpunt Fietsersbond.
Binnenkort wordt nog eens geprobeerd het overleg met Brunssum vlot te trekken, maar wel in overleg met de nieuwe wethouder erbij (hoewel er nu geen college is, misschien moeten we wachten).
In Landgraaf neemt men ons voorstel voor de rotonde bij het station serieus, in Kerkrade onderhoudt Hub de contacten op zeer snelle en informele wijze (op de fiets met de ambtenaar op weg naar zijn werk!), waardoor daar tegenwoordig geen onbespreekbare problemen meer zijn. In Heerlen loopt het overleg al vele jaren, af en toe met een hobbeltje. Hub geeft op verzoek knelpunten direct door in Aken aan de Duitse fietsers.
Het meldpunt werkt goed.

8.       Wat verder nog ter tafel komt en rondvraag.
Harrie meldt dat we ons moeten voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen. Als we tijdig de landelijke voorstellen bewerken naar wat er per gemeente nodig is (bijvoorbeeld structureel tijdig op de hoogte worden gehouden), kunnen we de partijpolitieke programma’s beïnvloeden. Harrie verwacht dat we dat eerder moeten doen dan onze volgende vergadering.

9.       Harrie sluit de vergadering om tien voor half tien met dankzegging aan ieders bijdrage.
Hoewel er geen brouwerij verbonden is aan café Pelt, lukt het ons toch om een geschikt drankje te vinden, al dan niet oogluikend toegestaan, waarna de laatsten zich pas na kwart over tien door de zwoele zomeravond huiswaarts begeven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten