Weblog Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Weblog van de Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Voorzitter: Harrie Winteraeken: hwinteraeken@hotmail.com.
Secretaris e-mail: parkstadlimburg@fietsersbond.nl


Knelpunten op uw fietsroute kunt u bij de secretaris melden of via website www.fietsersbond.nl.

zondag 29 november 2020

Naanhofsweg moet gesloten blijven voor snelverkeer (1).



Naanhofsweg moet gesloten blijven voor snelverkeer.

Onlangs hebben de Fietsersbond Afdeling Parkstad Limburg en Wandelnet Zuid-Limburg kennis genomen van enkele berichten in Dagblad De Limburger (waaronder vrijdag 13 november jl.) over de Naanhofsweg (tussen de Randweg Hoensbroek en de kern Vaesrade). Blijkbaar wordt er nogal wat druk uitgeoefend om (weer) snelverkeer toe te laten op deze weg. Zo pleiten inwoners van Vaesrade voor het ongedaan maken van de afsluiting van de Naanhofsweg. 

Vroeger was er bij de Randweg een tweetal T-splitsingen. Wat de veiligheid betreft is de nieuwe situatie een verbetering, maar de verbinding Randweg – Nuth heeft ter hoogte van de op- en afritten van de Buitenring een onaantrekkelijke en onoverzichtelijke omweg gekregen.

Wat betreft de openstelling van de Naanhofsweg wordt als tegenargument genoemd dat toename van het gemotoriseerd verkeer niet mag leiden tot meer milieubelasting van het natuurgebied ‘Geleenbeekdal’, waaronder Natura2000-gebied Kathagen. Wij wensen graag nog een tegenargument toe te voegen, namelijk dat deze weg deel uitmaakt van het verbindende en recreatief netwerk van fiets- en wandelwegen van de gemeente Beekdaelen. Het is daarom dringend gewenst om redenen van verkeersveiligheid en comfort dat deze weg (nagenoeg) gevrijwaard blijft van snelverkeer.

Deze weg verliest namelijk zijn aantrekkelijkheid voor de langzame verkeersdeelnemer als er (weer) autoverkeer op wordt toegelaten. Daarbij is het risico groot dat niet alleen omwonenden gebruik gaan maken van opengestelde verbindingen, maar ook het meer dan lokale verkeer, naar bijvoorbeeld de Naanhof en Hoensbroek. Elders is vaak gebleken dat verbodsborden ‘met uitzondering van omwonenden’ of ‘alleen voor bestemmingsverkeer’ onvoldoende waarborgen bieden voor het weren van sluipverkeer. En ook beweegbare ‘barrières’ zoals selectief te bedienen slagbomen of op- en neer gaande zuilen, zijn behalve erg duur in de praktijk vaak niet ‘selectief’ genoeg.

In een brief aan de wethouders Jan Hermans en Jos Timmermans van de gemeente Beekdaelen van 17 november jl. hebben Fietsersbond en Wandelnet erop aangedrongen om geen verbinding voor snelverkeer te laten ontstaan op de Naanhofsweg. Wij hebben daarbij gevraagd om ook hier prioriteit te geven aan het langzaam verkeer en dus fietsers en wandelaars hun aantrekkelijke routes te laten behouden.

Inmiddels is door medewerkers van de gemeente Beekdaelen en de Provincie Limburg toegezegd dat de bewegwijzering van de route vanuit de Randweg en de Schuureikenweg voor fietsers en wandelaars van Hoensbroek naar en bij de rotondes van de Daelderweg in Nuth spoedig zal worden aangelegd.




 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten