Weblog Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Weblog van de Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Voorzitter: Harrie Winteraeken: hwinteraeken@hotmail.com.
Secretaris e-mail: parkstadlimburg@fietsersbond.nl


Knelpunten op uw fietsroute kunt u bij de secretaris melden of via website www.fietsersbond.nl.

maandag 5 januari 2015

Fietsvoorzieningen bij IKEA in Heerlen




In februari 2015 opent in Zwolle een nieuwe IKEA-vestiging. Volgens IKEA wordt het de meest duurzame vestiging van het concern. Maar de Fietsersbond afdeling Zwolle wil graag dat duurzaamheid ook tot uiting komt in het bevorderen van het fietsverkeer. Niet iedereen koopt tenslotte direct een keuken of slaapkamer en er zijn ook mensen die grote goederen thuis laten bezorgen.
Ton Venselaar van de afdeling Zwolle wil graag onze positieve en negatieve ervaringen horen met de IKEA-vestiging in onze buurt. En dat is wat ons betreft de vestiging op de Woonboulevard van Heerlen.

Ik bezocht de IKEA-vestiging op zaterdag 3 januari om ongeveer 16.00 uur. Het was er erg druk, in ieder geval de parkeerplaats voor het gebouw was zo goed als vol. Daarnaast hebben ze nog een parkeergarage van twee verdiepingen en kan je ook nog op het dak van de IKEA parkeren. Alles bij elkaar zijn het vele honderden parkeerplaatsen.

Naast de uitgang van de IKEA is de fietsenstalling. Er was voor ± 50 fietsen een plek in de fietsenrekken. Nu was het slecht weer, het regende en niet veel meer dan enkele 0C boven nul. Maar het aantal fietsen was bedroevend klein. Op dat moment staan er 4 fietsen en 2 scooters. Maar van iemand die wat vaker bij deze IKEA komt, hoorde ik dat er zelden veel fietsen staan. Wellicht wat meer van mensen die voor het ontbijt het restaurant bezoeken?

De plek waar de eenvoudige en ouderwetse fietsenrekken staan, is overdekt. En buiten de fietsenrekken zou ook zonder probleem een (buitenmodelse) fiets even geparkeerd kunnen worden.  Maar dat gebeurt op het moment van mijn bezoek niet.


De winkelwagen kan in de buurt worden teruggezet, dus hoef je je fiets niet lang onbeheerd achter te laten.
Er zijn geen laadstations (stopcontacten) voor e-bikes en evenmin zijn er (elektrische) bakfietsen te leen of te huur. Althans, dat wordt op de website niet specifiek kenbaar gemaakt (wel aanhangwagenverhuur). De fietsenstalling is niet  zichtbaar bewaakt, maar de kans is groot dat er wel hier en daar camera’s hangen.


Onze IKEA-vestiging is goed bereikbaar op de fiets. Langs de straat In de Cramer is aan de overzijde een voldoende breed vrijliggend fietspad in twee richtingen.
Er zijn twee oversteekmogelijkheden voor fietsers met hun eigen fietspadoprit naar het parkeerterrein. De oversteken hebben beide een middengeleider, maar fietsers moeten voorrang geven aan het wegverkeer. Echt veel tijd zal oversteken nooit kosten. Er is geen conflictsituatie met autoverkeer dat de IKEA wil bezoeken, want dat heeft eigen toerit via een rotonde waar het fietspad aan de buitenzijde langsloopt. De opritten hebben aan de zijkant een normale trottoirband. In het midden staat een paaltje wat bij de op de foto afgebeelde inrit problemen kan opleveren met bijvoorbeeld een bakfiets. De andere oprit is een breder fietspad in twee richtingen. Hier is meer ruimte tussen het paaltje en de kant van het fietspad.



De fietsers moeten het parkeerterrein in de volle breedte oversteken. Op het parkeerterrein zelf zijn geen aparte fietsstroken of een speciaal geleidingssysteem voor fietsers naar de fietsenstalling. Ik heb zelf even aan een medewerker van IKEA gevraagd waar de fietsenstalling was.

Tot zover onze rapportage.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten