Weblog Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Weblog van de Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg

Voorzitter: Harrie Winteraeken: hwinteraeken@hotmail.com.
Secretaris e-mail: parkstadlimburg@fietsersbond.nl


Knelpunten op uw fietsroute kunt u bij de secretaris melden of via website www.fietsersbond.nl.

zaterdag 15 januari 2011

Fietsersbond te gast bij RMO PsL

Op 6 januari zijn de bestuursleden Ab Mulder en Theo Delnoije van de afdeling Parkstad Limburg van de Fietsersbond voor de eerste maal te gast geweest bij het ambtelijke Regionaal Mobiliteit Overleg Parkstad Limburg. Hieronder een informeel verslag van het onderdeel gladheidsbestrijding:

We kregen de vergadering scherp door nogal dramatisch te wijzen op het gemak waarmee de gemeenten (zelfs in de pers) hun verantwoordelijkheid met betrekking tot gladheidsbestrijding van fietspaden afschoven op basis van geen capaciteit, geen geld, calamiteit, etc... Ons commentaar hierop: 'We zijn weliswaar wel vrijwilligers, maar we willen onze tijd niet verdoen, als de gemeenten er zelf niets aan willen doen'.

We bespraken onze bevindingen over de gladheidsbestrijding aan de hand van wat voorbeelden. Er was in de vergadering aanvankelijk een tendens om alles naar de uitvoerende diensten door te schuiven, maar dat werd effectief voorkomen door regionaal fietsambtenaar Paul Alzer, die vindt dat wij hier voor alles wat met het actieplan “fiets” te maken heeft, bij de Parkstad Limburg terecht moeten kunnen. De gemeenten sluiten dat vervolgens intern maar kort.

De meesten waren het eens dat de gladheidsbestrijding zwaar onder de maat was geweest. Brunssum was zelfs heel verbaasd geweest dat het tussen 30 december en 3 januari nog gelukt was om alle fietspaden ijsvrij te krijgen. Om een onverklaarbare reden was het strooi- en veegbeleid niet uitgevoerd. Toch waren er enkelen die bleven zeggen dat het een calamiteit was en men verwees wel heel gemakkelijk naar uitzonderingen zoals; “dat men echt nergens met de sneeuw naar toe kon, of budgetoverschrijdingen”. In Brunssum kan dat het geval niet geweest zijn, want wat men vanaf 30 december deed, was erg duur.
Over de gladheidsbestrijding de afgelopen periode is, ook binnen de gemeenten, het laatste woord niet over gezegd. Eveneens werd gemeld dat op basis van onze 'testritten' begin deze week in ieder geval voor Kerkrade en Simpelveld kan worden geconcludeerd dat de doorgaande fietspaden niet zijn schoongemaakt; dit in schril contrast met de fietspaden tussen deze gemeenten die aan de Provincie beheert.

Er zijn dit overleg ook andere aspecten besproken, waaronder de uitvoering van het Actieplan Fiets, de fietsbewegwijzering en knelpuntenprocedures.Eind januari is bestuurlijk overleg RMO PsL, waar de Fietsersbond weer aanwezig zal zijn.

Al met al een leerzaam uurtje, het begin ligt er!

Ab Mulder en Theo Delnoije

Geen opmerkingen:

Een reactie posten